6 étel, amit imádna a kutya, de meg is ölheti!


Tedd a kezedet a szívedre: hányszor lágyultál már el, amikor házi kedvenced elővette a szívszaggató ősmártír tekintetét, és azzal a bizonyos „éhen pusztulok, ha nem adsz egy falatot” szemmel terrorizálta a lelkedet? Az vesse rád az első követ, akivel ez még nem fordult elő. Azonban nem csak úgy tudod kimutatni a szeretetedet az állatod iránt, ha mindig megesik rajta a szíved, amikor kinézi a kezedből - mi több, a szádból - a nasit. Felelősségteljes és ésszel szerető gazdi lehetsz akkor, ha betartod a következő nagyon fontos szabályokat, hogy mit ne adj a kutyádnak. Hidd el, nem csak az egészsége, hanem az élete is múlhat rajta!

1. )

A szőlőben – és ezzel együtt a mazsolában – olyan allergén. anyag van, amely komoly betegséget generál a kutyáknál. Ha ezt eszi a kedvenced, veseelégtelenség alakulhat ki nála. Sok gazdi dicsekszik azzal, hogy vegetáriánus és zöldségevő a kutyája, de te ne állj be a sorba, mert csak ártasz vele az állatodnak.

Image #0

2.)

Alkoholt adni egyértelműen tilos a kutyáknak. Biztos láttál már állatukat sörrel itató dicsekvő gazdákat. Ők valószínűleg nem tudják, hogy nem csak az alkoholos italok, de az ételek is hasmenést és hányást okoznak az kutyának. Az egy dolog, hogy csökken a koordinációképessége a négylábúnak, de mellette gyengül az idegrendszere, remegés és nehézlégzés is előfordulhat nála. A felborult savbázis egyensúly legszélsőségesebb esetben kómát is okozhat.

Image #1

A csokoládé nagyon káros az ebek számára, pedig kifejezetten meghatóan tudnak kuncsorogni érte. Állatorvosok szerint szinte méregként hat rájuk, mert olyan központi idegrendszert stimuláló szer van benne, ami akár rohamhoz és szívelégtelenséghez is vezethet. Náluk pont fordítva van, mint az embernél. Minél sötétebb a csoki, annál rosszabb a hatása rájuk nézve, mivel annál több benne a kakaóbab által termelt káros alkaloid. Hányás, hasmenés, hiperaktivitás, rángatózás jelezheti a csokoládémérgezést.

Image #2

A kelt tészták általában élesztővel készülnek és a kutya gyomrában felpuffadást, gázokat okozhatnak. Ez nagyon fájdalmas az állatnak, és súlyosabb esetekben károsíthatja a hasfalat és a bélrendszert is. A friss kenyér is erjedni kezd és tésztává alakul a gyomrában, ha pedig nem távozik időben, alkohol is termelődik belőle.

Image #3

A hagymafélék bélirritációt okoznak a kutyáknál, főleg a vöröshagyma és a fokhagyma. Súlyosabb gond az, hogy pusztíthatják a vörösvérsejtjeiket is. Nem csak a nyers hagymát, hanem az abból készült fűszerféléket is minimalizálni kell a háziállatoknál, mert olyan toxikus anyagok vannak benne, melyet nem vesz be a kutyák erős gyomra sem. A tünetek itt nem mutatkoznak meg azonnal, hanem csak pár nap múlva. Intő jel lehet, ha elszíneződik az állat vizelete.

Image #4

A xilit egy olyan mesterséges édesítőszer, amely cukorkákban és süteményekben is megtalálható. Ha ezt kapja az eb, megnő az inzulinszintje, és ezzel párhuzamosan májelégtelenség is kialakulhat nála. Ha zavart a kutya és koordinációs problémái vannak, kihány mindent és letargiásnak tűnik, akkor nagy valószínűséggel túl sokat kapott az édesítőből.

Image #5

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek