A nedves orr betegséget is jelezhet a kutyánál


Az utóbbi években egyre szeszélyesebb tél nemcsak minket, hanem kedvenceinket is megviseli. Igyekszünk alkalmazkodni, de olykor mégis rossz döntést hozunk, ami akár az állat megbetegedéséhez is vezethet. A Rex Alapítvány munkatársai ezért összegyűjtötték azokat a leggyakoribb problémákat, melyekkel a gazdik a szakemberekhez fordultak az év elsÅ‘ hónapjában.

Nem feltétlenül lusta az, aki nem sétál

 

Egyáltalán nem biztos, hogy a lustaság az oka annak, ha kedvencünk az elmúlt idÅ‘szakban kevésbé lelkesedik a sétáért. A hirtelen hÅ‘mérsékletváltozás és a frontok fellobbanthatják ízületi problémákkal küzdÅ‘ kedvenceink tüneteit. Erre gyanakodhatunk, ha a jószág reggelente nehezebben kel fel, óvatosan mozog, nem szívesen sétál, vagy esetleg sántít.

"A tünetek hátterében leggyakrabban az elöregedÅ‘ ízületetek krónikus gyulladása miatt kialakuló fájdalmak állnak. Súlyos esetben az ízületi elfajulás következtében a fájdalom állandósul. Az állat sajgó ízületeit próbálja tehermentesíteni, és ez tartós sántasághoz vezethet. Ha ilyen tüneteket észlelünk, forduljunk állatorvoshoz, aki olyan gyógyszert ad a kutyusnak, mely visszaadja a mozgás örömét, valamint biztonságosan szedhetÅ‘ hosszútávon is" - mondta dr. Király Péter, a Rex Alapítvány alapítója.

A nedves orr nem mindig jó jel

Ne felejtsük el, hogy a változékony idÅ‘járás kedvez a kórokozóknak! Kutyák és macskák légúti megbetegedéseinek leggyakoribb kiváltó oka vírusfertÅ‘zés, melyet nemritkán másodlagos baktériumfertÅ‘zés követ. Tünete lehet eleinte csak orrfolyás, ami késÅ‘bb tüsszögéssel, krákogással, köhögéssel és akár étvágytalansággal egészülhet ki. Súlyos esetben láz, nehézlégzés és levertség is kialakulhat. Ha ezeket a tüneteket észleljük, mielÅ‘bb keressük fel állatorvosunkat, hogy még a szövÅ‘dmények kialakulása elÅ‘tt megkezdÅ‘dhessen a célirányos gyógykezelés.

A kutyaruha nem divathóbort!

A hideg, téli napokon a szobakutyákat egyre többen sétáltatják kutyaruhában. Mindez az avatatlan szemek számára divathóbortnak tűnhet, de a valóság az, hogy a törzset védÅ‘ öltözéknek fontos szerepe van a meghűléses betegségek megelÅ‘zésében. "A lakásban tartott kutyák bundáját impregnáló faggyúréteg a gyakoribb fürdés következményeként rendszerint vékonyabb, így kevésbé véd a zord idÅ‘járás viszontagságaitól. EsÅ‘ben, hóban jó szolgálatot tesz a bélelt és vízálló kutyaruha, mely mind a hidegtÅ‘l, mind a nedvességtÅ‘l megóvja kedvencünket" - emelte ki Király doktor.

Túlzás-e a kutyacipÅ‘?

A jeges, havas utcán sétáltatott állatok egyik legnagyobb ellensége a só, mert lemarhatja a tappancsukat. Használata ugyan már tiltott, mégis sokan vannak, akik továbbra is sóval szórják fel a járdát. Négylábú családtagjaink védelmében ajánlatos a gyanús helyeket elkerülni, valamint a séták után kedvencünk tappancsát rendszeresen megtisztítani, majd tappancskrémmel bekenni. Ha pedig szeretnénk biztosra menni, akkor egy cipÅ‘cskével is megóvhatjuk a kutyusok lábát.

A manapság kapható masszív, vízálló, kutyacipÅ‘ praktikus viselet, mely a téli idÅ‘szakban sómarástól és jégszilánkoktól egyaránt megvédi a kutya mancsát. A fentiek mellett a legfontosabb, hogy felelÅ‘s állattartóként, ha megtörtént a baj, ne próbáljuk saját elképzeléseink vagy épp az interneten talált tanácsok alapján kezelni kedvencünket! Nagyon fontos, hogy legyen szó egy megfázásról vagy egy sebesült tappancsról, a tünetek jelentkezésének korai idÅ‘szakában forduljunk szakemberhez, hisz ez a korrekt diagnózis és a sikeres gyógykezelés záloga.

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek