MENNYI IDŐSEN KELL A KUTYÁNAK ELKEZDENIE A KUTYAISKOLÁT?


Szeretnéd képezni, tanítani a kutyádat, de nem tudod, mikor van itt az ideje? Létezik olyan, hogy túl késő lenne? Esetleg túl korán? Mit is ad egy kutyaiskola és miért fontos az ember és kutyája életében? Aggodalmas gazdik kérdéseire válaszolunk.

A kutyaiskola meghatározó, és szükséges minden kutya – és gazdi! – életében. Ez az első hely, ahol szakértők által ellenőrzött területen bandázhat számára ismeretlen, különböző méretű és habitusú kutyákkal. A legtöbb kutyának a kutyaiskolában mutatkozik meg először a foga fehérje, vagyis a valódi mentalitása, viselkedése. Egy jó kutyaiskolában megtanítják a gazdinak, hogyan viselkedjen a kutyájával, és a kutyának, hogyan viselkedjen a gazdival. Szükség esetén azt is megtanulhatják, hogyan viselkedjenek együtt több kutya között, és milyen szituációkban mi a megoldás.

Mi az ideális kor a tanuláshoz?

A kutyák számára nem létezik ideális kor. Életük bármely szakaszában képesek befogadni és teljesíteni a szükséges parancsokat, amennyiben alapengedelmességről, vagy viselkedés szabályozásáról van szó. Nincs olyan, hogy egy kutyát túl korán, vagy túl későn kezdenek el tanítani. Idősebb, illetve nagyon fiatal korban csupán kicsivel több türelmet és jutalomfalatot, illetve gyakorlásra szánt időt emészt fel a folyamat.

Kölyökkutyával a nagyok közé?

Azért, hogy minden kutya a saját életkorának megfelelően tudjon fejlődni, a kutyakölykök számára kutyaovi néven indulnak tréningek. A kutyaovit az első oltássorozat beadása után, 3-4 hónapos kor körül érdemes elkezdeni. A kölyök így már védett lesz a betegségekkel szemben, illetve a környezetére sem ártalmas. A kutyaoviban nagy részben szocializációt, faj- és fajtatársakkal való kommunikációt (testbeszédet), játékot tanul. Amellett, hogy ebben a korban már észrevehető és kezelhető a túlzott dominancia illetve félősség, a kölykök együtt játszva fedezhetik fel a nagyvilágot és kezdhetnek el hozzászokni a nyakörv viseléséhez, és a pórázon való sétáláshoz. A kisebb-nagyobb séták során fokozatosan megismerkednek a világ dolgaival, így megelőzve, hogy később az ismeretlen okán rettegjenek a tömegközlekedéstől, nagyobb állatoktól, esetleg a viharoktól, hangosabb járművektől. Egy fiatalkorban jól szocializált kutya nagyon ritka esetben lesz ijedős vagy félénk az ismeretlen dolgokkal szemben.

Milyen korban ajánlott a kutyaiskola?

A kutyaiskola alapengedelmes tanfolyama rögtön az óvoda befejezése után, vagy akár annak kihagyásával, körülbelül 6-8 hónapos korban már elkezdhető. Ebben a korban jó esetben már kellően szocializált a csapatmunkához, képes pórázon sétálni és motiválható. A kutyaiskola képzései során megtanulhatja az alapvető parancsokat (ül, marad, fekszik), a pórázon történő fegyelmezett sétát, a fajtársakkal való viselkedést és a behívás csínját-bínját.

A kutyaiskola azonban nem csak a kutyának, de a gazdinak is jót tesz. Egy jó oktató rámutat a gazda hiányosságaira és kiemeli az érdemeit, megmutatja, mit hogyan kezeljen, ezáltal a kutya-gazdi páros kapcsolata is szorosabbra fűződik a tanfolyam alatt.

Természetesen kutyaiskolába 6-8 hónapos koron felüli ebek is bármikor beiratkozhatnak. Az alapengedelmes tanfolyam után számtalan lehetőség van a folytatásra: a gazdi belevághat az engedelmesség rejtelmeibe kedvencével, vagy választhat a több különböző típusú és intenzitású kutyasport, esetleg az őrző-védői képzés elvégzése között. Az is előfordulhat, hogy a gazdi megelégeli a dolgot az alapengedelmes képzés elvégzése után, és boldogan éli világát az immár engedelmes, jól nevelt kutyájával.

Minden kutya megtanítható az alap engedelmességre, de van, amelyiknél tovább tart. Ezen felül egy kutyaiskolában rávilágíthatnak esetleges egyéb viselkedésbeli problémákra – akár a kutyáéra, akár a gazdiéra. Nagyon fontos továbbá, hogy megfelelő kutyaiskolát találj, ahol te is és a kutyád is jól érzitek magatokat. Mielőtt belevágtok a sulikezdésbe, tájékozódj kutyás ismerősöktől, állatorvosoktól, ki melyik kutyaiskolát ajánlaná. Kellemes okulást és jó időtöltést kívánunk mindenkinek!

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek