Menhelyről vagy tenyésztőtől?


Soha ne vegyünk kutyát azért, mert megsajnáljuk.

Ez általában olyan helyzetekben esik meg, ha menhelyről választunk. Azt azonban látni kell, hogy ezekkel az állatokkal sok probléma lehet a jövőben. Ha pedig haza visszük, és idő vagy tapasztalat híján nem megfelelően bánunk vele, az ember legjobb barátja romboló kis- vagy nagy szörnyeteggé változhat, aki esetleg emberre is támad, talán épp a kertben játszó gyerekre. A kutya vagy a menhelyre kerül vissza, vagy elaltatják, vagy egyszerűen halálra verik. A gazda pedig egy negatív tapasztalattal gazdagodik.

Ha mégis úgy döntünk, hogy menhelyről mentünk meg kutyát, és sikerül jól választani,  nagy valószínűséggel a világ legjobb kutyáját visszük haza, mert ezek az állatok nagyon hálásak, és igyekeznek megszolgálni a beléjük vetett bizalmat. De választani nehéz, kérjük ki a menhelyen dolgozó véleményét a választott kutyusról. Menhelyen több dologra is figyelni kell, ne válasszunk agresszív vagy félős kutyát. A dolgozók, önkéntesek  általában szívesen segítenek kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.

Fontos, hogy már első nap fektessük le az alapokat, ilyenkor a kutya sokkal jobban alkalmazkodik, mint a tegnap még lehetett, ma már nem szabályhoz. Ha nem akarjuk, hogy a fotelben, ágyban, kanapén feküdjön, azt már első nap meg kell tiltani.

A másik lehetőség kutya beszerzésére a tenyésztő. Az országban sok neves, és sikeres tenyésztő él, akik remek vérvonalú, genetikai betegségektől mentes állatokat tenyésztenek. Az ilyen helyeken a kiskutyák életerősek, barátságosak, nem félnek az embertől, és mire az új gazdához kerülnek túl vannak legalább egy oltáson és féreghajtáson. A tenyésztő sokat kérdez a leendő gazditól, tudni akarja hogy hová kerül a kiskutya, nem csak megszabadulni akar tőle, és bezsebelni a pénzt. Ugyanakkor bátran kérdezhetünk tőle mi is. És hogy melyik kölyök legyen a választott? Az a legjobb, ha több kölyköt megnézünk, és figyeljük a viselkedésüket egymással is. Kezdő gazda ne válassza ki a legerősebb, legnagyobb, legbátrabb kölyköt. Bár tudom, hogy ő lesz a legcsábítóbb, de utána nagyon nehéz lehet vele bánni, mivel vezető a testvérei között, és minket is vezetni akar majd. Az ilyen kutyus csak tapasztalt embernek való. És akkor mégis melyiket? Azt amelyik mindent megcsinál amit a többi, csak egy kicsit lassabban, később, nem olyan hévvel. Nem kell félnünk, belőle is játékos, okos kutya válik, csak könnyebb lesz vele bánni. Arra viszont nagyon figyeljünk, nehogy beteg legyen a kölyök, és azért legyen lassabb! Legyen érdeklődő, és ne féljen az embertől!

Végül a szaporítókról.

Vannak sokan, akik csak azért szaporítják az állatokat, mert az könnyű pénzkereseti forrás. Befedeztetik a szukájukat, és a kiskutyákból akarnak meggazdagodni. Ezek a kiskutyák sokszor nem megfelelően tápláltak, oltást és féreghajtót nem kaptak, betegségekre hajlamosak. Megsajnáljuk őket, és meg akarjuk menteni, de ezzel valójában azt érjük el, hogy megéri csinálni, hiszen megveszik. Nem azt mondom, hogy ilyen helyről nem kerülhet ki nagyszerű kutya, dehogynem, de a jó alapokat nélkülözi. És bár jóval olcsóbb, mint egy tenyésztőtől vásárolni, ha igazán utánaszámolunk, drágábbra jön ki. Valószínűleg nem kapott még oltást és féreghajtót: 3-5000Ft , sovány és esetleg élősködőktől sem mentes, tehát jöhet a fürdetés, bolha és kullancsirtás, és a hizlalás. És ha a szülők nincsenek szűrve genetikai betegségekre, súlyos tízezreket fizethetünk ki a műtétekre.

 

 

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek