Néhány betegség, amiről jó, ha tudunk


Diszplázia: ez egy ízületi betegség, fÅ‘leg nagytestű kutyáknál fordul elÅ‘, de nem kizárólag. diszplázia: genetikailag öröklÅ‘dÅ‘ probléma, amelynek a csípÅ‘ízületben lévÅ‘ ízfelszínek egyenletlensége, össze nem illÅ‘sége áll a hátterében, amely következményesen ízűleti kopáshoz, ízületi fájdalomhoz vezet idÅ‘vel. Olyan súlyos lehet, hogy a kutya nem bír járni, és csak vonszolni tudja magát. Elég szörnyű látvány, az emberre a sírás is rájön, ha így látja szenvedni a kutyáját. Épp ezért igyekezzünk elkerülni. A tenyésztÅ‘nél feltétlenül kérdezzük meg, hogy a szülÅ‘k mentesek-e a betegségtÅ‘l, és nézzük meg az ezt igazoló papírt is! Mivel öröklÅ‘dÅ‘ betegség, a diszpláziás kutyákat kizárják a tenyésztésbÅ‘l!

Allergia: mint az embereknél, úgy a kutyáknál is elÅ‘fordul, csak más tünetekkel jelentkezik. például a kistestű kutyák, mint a yorkshire terrier, vagy a west highland white terrier (westie), gyakori az allergia a csirkehúsra. Ennek tünete lehet a nyalogatás, vagy a vakarózás. Ez a probléma könnyen megoldható, kerüljük a csirkés tápot.

 

Fülbetegségek: fÅ‘leg lelógó fülű kutyáknál jellemzÅ‘. Mivel nem szellÅ‘zik rendesen, fÅ‘leg ha a szÅ‘re is hosszú a kutyusnak, mint például a spániel. Rendszeres karbantartással megelÅ‘zhetÅ‘.

A bűzmirigyrÅ‘l: a bűzmirigy a kutya végbelénél helyezkedik el, és általában nem okoz problémát, nem kell vele foglalkozni. Ha gond van vele, azt mi is látjuk a kutyán, olyankor „radíroz”, vagyis leül a földre, és ülve húzza magát, dörzsöli a fenekét a földhöz. Ilyenkor mutassuk meg állatorvosnak, Å‘ szakszerűen ellátja, ezt kutyakozmetikus is megteheti, ha járunk hozzá.

FertÅ‘zÅ‘ betegségek: részletesebben itt

A kullancsról: ó igen. Mint tudjuk nem csak emberekre, de kutyákra is veszélyes. Bár vannak nyakörvek, amik bolha és kullancs ellen is védenek, de ezeket általában fél éves kor felett lehet használni, és ha víz éri, csökken a hatása. A spot-on-ok, spray-k szintén lehetÅ‘ségek a védekezésre.

De mit okoz a kullancs? A kutyákra  legveszélyesebb, kullancsok által terjesztett betegség a babézia. Ez az élÅ‘sködÅ‘ a vörösvértesteket támadja meg. A tüneteket ez okozza, amik: véres vizelet, sárgás nyálkahártya. Sajnos a vesét érinti leginkább a betegség. A jó hír, hogy van rá gyógyszer, de minden perc számít, ha a kutyánk levert és láza van, valamint kullancsot szedtünk ki belÅ‘le, minél hamarabb keressük fel az állatorvost!

 

 

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek