Hogyan etessem a kutyámat?


A legtöbben erre a kérdésre azt válaszolják, hogy miért kell egyáltalán megkérdezni? Elé teszem a táljába és megeszi. Erre nem kell tanítani. Amint pedig otthagy, azt majd megeszi holnap. Csakhogy a kutyák nem így működnek.
 

Aki figyelt már meg több kutyát egyszerre enni, az tudja, hogy mindegyik azon van, hogy minél gyorsabban, minél többet befaljon. Mikor valamelyik befejezte az evést, akkor  figyelhetÅ‘ meg még egy jelenség.  Az a kutya, amelyik a rangsorban elÅ‘l áll, elindul szétnézni, hogy ki eszik még, és igyekszik megszerezni magának a még fellelhetÅ‘ falatokat. Megáll a másik mellett, rászegezi a tekintetét, esetleg még morog is. És mit tesz a másik? Szépen elkullog. Esetleg egy kis morgással jelzi, hogy nem szívesen hagyja ott az ételt, de megteszi. Mivel a kutyák ösztöneik szerint rangsorban egymást követÅ‘en esznek,  mindenki annyit amennyit csak tud, vagy amennyi maradt.


És itt jövünk mi a képbe. A kutya minket is a falka részének tekint. Tehát  mi együnk elÅ‘ször. Persze nem kell az egész vacsoránkat elÅ‘tte elfogyasztani, de egy csoki, vagy pár keksz nem tart sokáig. Miután a kutya végignézte, ahogy megettük ezt a pár falatot, Å‘ következik. Tegyük a tálat a földre, de érdemes egy vezényszót megtanítani, pl.: tied, és amíg ez el nem hangzik, addig várnia kell. Ez nem állatkínzás, teljesen jól megvannak ezzel a rendszerrel, fÅ‘leg ha következetesen alkalmazzuk.

Várjuk meg még befejezi az étkezést, majd vegyük el elÅ‘le a tálat. Akkor is ha üres, de fÅ‘leg akkor, ha maradt benne valami. Így a kutya több dolgot is megtanul.  ElsÅ‘ként, hogy mi adjuk az ételt, és nem akkor ehet, amikor Å‘ akar. Másodszor, ha otthagyja a kaját, akkor ennyi volt, nem járhat rá a tálra egész nap. Ez kifejezetten jól jön olyan kutyáknál, akik rossz evÅ‘k. Pár nap után rájönnek, hogy éhesen maradni nem jó, és rendesen fognak enni.
 

FelnÅ‘tt kutyák esetén a havonta vagy kéthavonta, tarthatunk egy koplalós napot. Ilyenkor ne adjunk enni neki. Ez talán úgy tűnik, mintha kínoznánk az állatot, de az emésztési rendszerének ez tökéletesen megfelel. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne jelentkezne a vacsorájáért, de tartsunk ki.
 

Amikor a kutya evés közben rámorog a gazdájára, ott nagy baj van. Felénk került a rangsorban. Ezt ne próbáljuk magunktól rendezni, mivel a morgós kutya haraphat is, kérjünk szakértÅ‘tÅ‘l segítséget!
 

 

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek