Kutyatenyésztés


A kutyatenyésztésrÅ‘l általában

A tervszerű kutyatenyésztés a 19. században kezdÅ‘dött, az elsÅ‘ ebtenyésztÅ‘ egyesület 1873-ban jött létre Nagy-Britanniában. A tenyésztést tekintve genetikailag három csoportot különböztetünk meg, a hibrid, a korcs és a fajtiszta egyedeket, az utóbbiak a törzskönyvi rendszerben vannak nyilvántartva. 

 

Kutyatenyésztés Magyarországon

Magyarországon bárki foglalkozhat kutyatenyésztéssel. A tenyésztÅ‘ részérÅ‘l nincs szükség elÅ‘zetes tanulmányokra, azonban a kutyákat el kell vinni a tenyészszemlére, ahol megállapítják, hogy a példány alkalmas-e tenyésztésre és ha igen, kiállítják számára a tenyészthetÅ‘ minÅ‘sítést. Itt megnézik, hogy a kutya a fajtasztenderdnek megfelelÅ‘-e, illetve kötelezÅ‘ szűrÅ‘vizsgálatokon vesz részt, ahol megvizsgálják, hogy egészséges-e. Magyarországon fajtánként változó, de átlagosan 4-5 tenyészszemlét tartanak évente. Ahhoz, hogy egy kutya részt vehessen a tenyészszemlén, be kell töltenie a fajtánál megadott kort, általában 12-18 hónapos kort. Be kell mutatni az orvosi szűrés eredményeit, a törzskönyvét, egyedi azonosítóját és be kell fizetni az elbírálás díját. A tenyészszemlét a Magyar EbtenyésztÅ‘k Országos Egyesülete és partnerei szerveznek, jelentkezni a helyszínen lehet.  

 

Az elbírálás

A szükséges fajtajellemzÅ‘ket a fajtatanács határozza meg. Ennek hiányában a fajta gazda vagy fajtaklub dolgozza ki a szempontokat. A tenyészszemlén a küllembíró, illetve munkabíró vizsgálja meg a kutyákat. A kutyát természetesen mosdatva, fésülve ajánlott odavinni, de semmi esetre sem sminkelve, mert le fogják a sminket töröltetni a kutyákról. Érdemes elÅ‘re felkészíteni a kutyákat például a fogak vizsgálatára, hogy minél nyugodtabban tűrje azt. Gyakorolható még a mozgás bírálata, ahol a kutyának pórázon a gazda bal oldalán a lába mellett kell sétálnia. 

Amennyiben a kutya nem kapja meg a szemlén a „tenyésztésre javasolt” minÅ‘sítést, egyszer lehetÅ‘ség van a minÅ‘sítés megismétlésre legalább egy év elteltével, szigorúan egy alkalommal. Ha akkor is elutasítják a minÅ‘sítést, a kutya végleg kizárásra kerül a tenyészésbÅ‘l. Ez esetben a bíró köteles indoklást adni a minÅ‘sítésrÅ‘l.

Magyarországon az egy fÅ‘re jutó kutyák száma Európa-szinten az egyik legmagasabb. Ez jó alapot ad a virágzó kutyatenyésztéshez. Sajnos azonban a fajtatiszta kutyák szaporulatának nagyságrendileg harmada gazda nélkül marad, sokszor menhelyre, rosszabb esetben utcára, sintértelepre kerülnek.

 

A tenyésztésrÅ‘l

MielÅ‘tt kutyatenyésztéssel foglalkoznánk, el kell döntenünk, hogy mi a célunk a kölykökkel. Szeretnénk megtartani Å‘ket, ami esetleg sok energiát és pénzt Å‘röl fel? El szeretnénk adni vagy ajándékozni Å‘ket? 4-5 kiskutya gondozása hatalmas feladat, nem célszerű a vemhesség, ha nincs megoldva az utódok elhelyezése. A kutyamenhely ebben az esetben kegyetlenség, mint megoldás, ráadásul nem biztos, hogy bármikor be tudják Å‘ket fogadni. 

 

A kutyák tenyésztésénél ismert, hogy amennyiben a kutya nem fajtiszta, nem az anyjukra hasonlítanak majd a kölykök. Ha két kevert szülÅ‘rÅ‘l van szó, nagyon nehezen mondható meg, melyikükre fognak hasonlítani. Ha két fajtiszta kutyáról van szó, akkor is érdemes alaposan megnézni a kant, hogy biztosan meglegyenek a fajta jellemzÅ‘i, mint a szÅ‘rzet, temperamentum, és fontos, hogy meglegyen a törzskönyve, pedigréje. Ez azért lényeges, mert a vevÅ‘k, ha fajtiszta kutyát szeretnének, a legjobbat fogják kiválasztani. 

Ha minden feltétel adott a pároztatáshoz, utolsó lépésként lépjünk kapcsolatba az állatorvossal, aki tanácsot ad a szuka vemhessége alatti ellátásához. Az orvos sokszor tenyésztÅ‘t is tud ajánlani, aki segíthet a leendÅ‘ kan felkutatásában is. 

 

A vemhesség

A szuka elsÅ‘ tüzelése a teljes testhossz elérésekor történik, ez jelzi az ivarérettséget. Kisebb testű kutyáknál 6-8 hónapos korban, nagyobbaknál egy éves kor környékén jellemzÅ‘. A tüzelés általában 21 napig tart március és november végén. A kutyavemhesség megközelítÅ‘leg 63 napig tart. Az állatorvos jellemzÅ‘en a 28. naptól tudja az állat hasának megnyomogatásával megállapítani a vemhességet, de akár ultrahangfelvételt is készíthetnek. A vemhesség több apró jelbÅ‘l korábban is észrevehetÅ‘, például az étvágynövekedés, a mellbimbó méretének változása vagy a súlygyarapodás. Vigyázat, az álvemhes kutyáknál is ugyanezek a jelek láthatóak. A vemhesség észlelésekor célszerű konzultálni az állatorvossal, hiszen megváltozik a táplálás, fel kell készülni a vemhességre és a vajúdásra, érdemes felkészülni a vészhelyzetekre is.  Ha jó állapotban van a vemhes szuka, nincs szüksége pótlólagos kalóriabevitelre, illetve csak az ellés elÅ‘tt nagyjából 5 héttel, amikor a testtömege is növekedésnek indul. Ilyenkor érdemes 35-50%-kal növelni táplálékmennyiségét, de csak fokozatosan. Inkább kisebb adagokat kapjon, kicsit gyakrabban, mint korábban. Nem jó, ha a túl nagy adagokkal megterhelik a szervezetét. Ha a táplálék korábban kiegyensúlyozott és megfelelÅ‘ tápanyagtartalmú volt, nincs szükség pótlólagos vitaminokra a vemhesség alatt. 

forrás: akutya.hu

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek