Szigorították a kutyák veszettség elleni oltását


A gazdának nem lesz több dolga, az állatorvosnak viszont igen: 8 napja van, hogy az oltási könyvön kívül az adatbázisban is rögzítse az oltást, ezt a kormányhivatal is ellenÅ‘rzi. Így megúszható lesz a hanyag orvosok miatti karantén - írja a vs.hu.

Bár az állatorvosi kamara döntése csak most kapott nyilvánosságot, tavaly december közepétÅ‘l a szigorúbb szabályok vonatkoznak az állatorvosokra a kutyák veszettség elleni oltásánál: az illetékes kormányhivatalok ellenÅ‘rzik, hogy a beadott oltóanyagot nyolc napon belül regisztrálták-e a központi adatbázisban.

Az oltóanyag regisztrációja azért kulcsfontosságú, mert ennek hiányában akár el is vehetik a kutyát a tulajdonosától – figyelmeztet Menhardt Evelin, a Vizslamentés vezetÅ‘je, aki régóta küzdött a szigorításért. ElÅ‘fordult, hogy az egyik kutyást a szomszéd feljelentése alapján kereste fel a hatósági állatorvos, és hiába volt kitöltve, lepecsételve a kutya oltási könyve, a Petvetdata-adatbázisban nem szerepelt, hogy milyen veszettségi elleni vakcinát kapott az eb, a hatóság karanténba záratta a kutyát, a gazdának pedig rengeteg pénzbe és idÅ‘be került, hogy visszakapja.

ElÅ‘fordult, hogy közvetlenül határátlépés elÅ‘tt derült fény az oltás regisztrációjának hiányára, így a hanyag állatorvos miatt hiúsult meg a külföldi nyaralás. Az elszökött, elkóborolt kutyákat pedig a menhelyeken rakják karanténba, ha nincs feljegyezve a vakcinaszám, hiába lesz meg idÅ‘közben a gazdájuk.

Menhardt Evelin szerint akár még a BKV-ellenÅ‘r is kérheti a kutya oltási könyvét, így minden felelÅ‘s kutyatartó érdekelt abban, hogy az állat adatai rendben szerepeljenek a nyilvántartásban. Épp ezért az állatvédÅ‘k létrehoztak egy emailcímet, ahol a gazdák érdeklÅ‘dhetnek, hogy helyes adatok szerepelnek-e a kutyájuk neve mellett, másrészt, hogy az állatorvosuk regisztrálta-e az évenként kötelezÅ‘ veszettség elleni oltás beadását.

Ha kétsége, kérdése van, akkor a chip2015@yahoo.com címre küldje el kutyája adatait!


Munkácsy Márton

 

Forrás: vs.hu
Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt
következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek