Megbírságolhatják a kutyatartókat?


Nagyon sokan nem tudtak vagy csak késÅ‘n értesültek az ebadóról, sokakban felmerült az a kérdés, hogy honnan kellett volna tudniuk errÅ‘l az egészrÅ‘l. Mára már ott tartunk, hogy akár 30.000 forintos bírságra is számíthat az, aki nem jelentette be kutyáját az önkormányzatnál.

Megbírságolhatják a kutyatartókat?

 

Adja magát a kérdés: mi lesz azokkal a kutyákkal, akiket emiatt az utcára raknak, ugyanis sajnos nagyon sokan lesznek úgy, hogy a bírságot nem tudják kifizetni, ezért inkább megválnak a kutyától.


A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György elmondta, hogy az önkormányzatok oldalán már nagyon régóta lehet olvasni errÅ‘l, illetve az újságok is cikkeztek a hírrÅ‘l. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy nem az a cél, hogy a gazdikat megbírságolják, de szükség van arra, hogy a kutyákat bejelentsék a helyi önkormányzatnál. A chiprendszer szerencsére nagyon sokat segített abban, hogy az elszökött, kidobott kutyákat visszajuttassák a gazdinak vagy éppen jobb helyet találjanak neki.

 

Ebösszeírás és a chip közötti különbség


A chip a kutyának a tulajdonosát, az Å‘ adatait rögzíti, illetve a kutya oltásának az adatait és egyéb speciális feljegyzéseket a kutyáról, az ebÅ‘sszeírás arra vonatkozik, hogy az adott önkormányzatok hatáskörében milyen körülmények között és mennyi állat él.
Nézzük, hogyan is működik az ebösszeírás:

A városok területén az az állatok védelmérÅ‘l és kíméletérÅ‘l szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B §-a alapján kerül sor az ebek összeírására a jogszabályban meghatározott adattartalommal. Az önkormányzatok az ebösszeírás alapján az ebtartók által szolgáltatott adatokról helyi elektronikus nyilvántartást köteles vezetni, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából.

 

Az eb tulajdonosa, vagy az eb tartója az ebösszeíráskor köteles az adatlapon feltüntetett adatokat a települési önkormányzat rendelkezésére bocsátani (az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása állatvédelmi bírságot vonhat maga után).
 
Az adatok kezelésére kizárólag a fenti célok érdekében jogszabályi kötelezettség miatt kerül sor és azokból csak a jogszabályokban meghatározott személyeknek, jogszabályokban meghatározott feltételekkel lehet adatot szolgáltatni.

Az ebösszeíró adatlap további példányai beszerezhetÅ‘k a Polgármesteri Hivatalban, letölthetÅ‘ az önkormányzatok weboldaláról, illetve nyomtatással, fénymásolással sokszorosíthatók.
 

Az ebösszeíró adatlapot ebenként kell kitölteni és eljuttatni a Polgármesteri Hivatal részére az alábbi módokon:

  • postai úton
  • személyesen
  • elektronikus úton

 

Az ebösszeíró adatlapok leadásának határideje: 2015. március 1.


Tájékoztatjuk továbbá az ebtartókat, hogy 2013. január 1-tÅ‘l négy hónaposnál idÅ‘sebb eb csak transzponderrel (chippel) megjelölve tartható, ezért kérjük, hogy szíveskedjenek a transzponderrel még nem rendelkezÅ‘ ebeket magánállatorvosnál megjelöltetni. Az eb transzponderrel történÅ‘ megjelölése magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az adatbázisba való regisztráció díját.

forrás: agrároldal.hu



következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek