Az 5 leghosszabb átlagéletkorral rendelkező kutya


1. Csivava 
A listát nem meglepő módon a világ legkisebb termetű fajtája, a mexikói gyökerű csivava vezeti. Mind a gyerekek, mind az idősebb gazdik kiváló társa, akár 20 évig is hű barátunk lehet.

2. Yorkshire terrier 
Az észak-angliai Yorkshire-ból származó kistestű kutyát eredetileg egerészésre tenyésztették ki a textilüzletek tulajdonosai. Termete miatt az egér kisebb sikerrel úszta meg ép bőrrel a vadászatot. Kiváló jelzőkutya, de aránylag sokat ugat, néha minden ok nélkül is. Természetesen neveléssel ezen sokat lehet javítani. 20 éves életkorra is számíthat.

3. Pomerániai törpespicc 
A terápiás és sportkutyaként is népszerű német fajta 12-16 évig is a család része lehet. Méreteivel egyenesen szembe megy magabiztossága, nagyon határozott, vidám fellépésű kutya, jól tanítható. Ugatni ő is nagyon szeret.

 

4. Tacskó
Bár a szintén német eredetű tacskók átlagosan 15 éves élettartamra számíthatnak, a rekordot jócskán megdöntötte egy Chanel nevű tacsi, aki 21 évet élt. Bár nagyon okos és tanulékony, híresen makacs és akaratos fajta. Erős benne a vadászösztön, termete ellenére nem szereti, ha játékként tekintenek rá, ahogy az idegeneket sem zárja gyorsan a szívébe.

 

5. Toy uszkár 
A kimagaslóan aktív – sokak szerint hiperaktív – fajta átlagosan 15 évig él, ám a rekorder a maga 20 évével egy Seamus nevű uszkár volt. Kertbe, csak házőrzésre nem ajánlott fajta, mert nagyon szoros kapcsolatra vágyik gazdájával. Folyamatos jelenlétet és foglalkozást igényel. Ezt meg is hálálja, kimagaslóan értelmes, jól tanítható fajta.

 

 

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kutyánk az átlagosnál hosszabb ideig lehet legjobb barátunk, fontos, hogy korának megfelelően gondoskodjunk róla. Ez pedig nem csak a megfelelő táplálást jelenti. Ekkor már félévente látogassuk meg az állatorvost. A korral párhuzamosan csökken a vér oxigén-szintje, lelassul a szívműködés, csökken az éberség, a testmozgásra való hajlandóság. Az állatorvos tudja megállapítani, hogy korral járó problémáról vagy gyógyszeres kezeléssel megszüntethető betegségről van-e szó.

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek