Kutyákról mintáznák a robotok reakcióit az ELTE kutatói


Az ELTE Etológiai Tanszékének munkatársai szerint ahhoz, hogy az emberek könnyebben elfogadják a környezetükben található robotokat, tervezésük során az állatok, elsősorban a kutyák viselkedését kell alapul venni.

 

Az ELTE kutatói szerint sokunkban ellenérzést váltanak ki az emberhez nagyon hasonlító robotok. Ugyanakkor a világban egyre nagyobb szerepet kapnak a robotok. Egyes jövőkutatók szerint pár évtized múlva már mindenhol robotok fognak minket körülvenni. A kutatók arra jutottak, hogy

A ROBOTOK ELFOGADTATÁSÁHOZ A TERVEZÉS SORÁN INKÁBB AZ ÁLLATOK VISELKEDÉSÉBŐL KELL KIINDULNI.

Miklósi Ádám, a tanszék vezetője elmondta, hogy korábban, a BME-vel együttműködve már fejlesztettek olyan robotot, ami a kutya viselkedését imitáló érzelmi reakciókat adott: csóválta az antennáját, ha örült, és behúzta, amikor félt.

K EPA20180117141

A kutya több okból is ideális faj a robotok viselkedésének modellezéséhez. A kutya és az ember jól tud kommunikálni egymással, a kutya élethosszig tartó kötődést alakít ki az emberekkel, az emberek pedig többnyire családtagként kezelik őt. 

Egy kérdőíves kutatásban az ELTE munkatársai arról kérdeztek különböző korú embereket, hogy mit szeretnek a kutyájukban, illetve hogy általában véve miket tartanak a kutyák előnyös tulajdonságainak. Ebből kiderült, hogy a kutyák, szemben a robotokkal, hűségesek, ragaszkodóak, feltétel nélkül szeretnek, okosak, egyéniségük van és érzelmeket mutatnak.

Ha elérjük, hogy a robotok jövőbeli felhasználói hasonló tulajdonságokat lássanak bele majdani robotjukba, akkor könnyebben tudják majd társként elfogadni őket az otthonaikban.

– idézi az ELTE közleménye Konok Veronikát, a Computers in Human Behaviour szaklapban megjelent publikáció vezető szerzőjét.

A kutatók arról is megkérdezték a kérdőíves válaszadókat, hogy szerintük miből látszik egy kutyán, hogy hűséges, okos, ragaszkodó. A válaszokból kiderült például, hogy a legtöbb ember szerint a kutya a ragaszkodását és hűségét farkcsóválással, testi kontaktussal, a gazda közelségének keresésével fejezi ki, valamint azzal, hogy mindig a gazdát részesíti előnyben másokkal szemben. A kutatók ezért úgy vélték, hogy ha ezekkel a tulajdonságokkal ruházzák fel a robotokat, a felhasználók kedvelni fogják őket, és hosszú távú kapcsolatot alakíthatnak ki.

(MTI)

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek