Köszönik, jól vannak a világ első klónkutyáinak klónjai


Hétévesek és remek egészségnek örvendenek a világ első klónkutyájának, a néhai Snuppynak életben maradt klónjai, derül ki a Szöuli Nemzeti Egyetem, a Michigani Állami Egyetem és az Illinoisi Egyetem kutatóinak közös tanulmányából.

A Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói 2005-ben jelentették be, hogy a világon elsőként, sikerrel klónoztak egy kutyát, egy afgán agárt. A tudósok azóta több száz ebet klónoztak már, hogy minél többet megtudjanak az eljárás előnyeiről és esetleges hátulütőiről. Sőt, már klónozott kutyákat is klónoztak.

 

A Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói annak idején egy Tai nevű, kan afgán agártól származó donorsejteket felhasználva több embriót állítottak elő, majd azokat beültették egy béranyába. A világra jött klón a Snuppy nevet kapta és az egyetem kampuszán nevelkedett. Ötéves korában aztán a szakemberek a tőle származó őssejteket felhasználva 94 embriót gyártottak, amelyekből végül négy kölyök született.

469BE2B000000578-5108279-image-a-1 1511371600761

Nem sokkal később az egyik kiskutya elpusztult, de a kutatók szerint ez előfordul, bár az némileg aggasztó, hogy ebben az esetben egy megmagyarázhatatlan hasmenés-roham végzett a kölyökkel. A másik három kiskutya azonban köszöni szépen, még mindig jól van, de a tudósok továbbra sem tudják biztosan, hogy a klónozott állatok nem szenvednek-e ismeretlen, velük született rendellenességekkel. 

(MTI)

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek