MIÉRT NE ETESD A KUTYÁT AZ ASZTAL ALÓL?


A te kutyád is a konyhában vagy az asztalnál sertepertél, ha kaja van kilátásban? Mit okozol egy-egy „finom” falattal, miért nem szabad bedőlni az óriási bociszemeknek, nyálcsorgatásnak és az éhező-kutya-pillantásnak?

A kutyánkat – főleg a lakásban tartott kutyákat –  hajlamosak vagyunk néha a gyerekeinkként kezelni. Rendszeres, és szinte állandó kontaktban vannak velünk, ott vannak a hálószobában, a fürdőben, a nappaliban, és természetesen a konyhában is. Amikor főzünk, vagy együtt eszik a család, akkor a kutya is ki akarja venni a részét a dologból, és nagyon látványosan tudja előadni a hattyú halálát, hogy neki is lepottyanjon egy-két falat. Miért nem szabad bedőlnöd a hatalmas, nedves bociszemeknek?

„Csak egy kicsit, attól nem lesz baja”

De, lesz. Mert ha egyszer kap egy kis pörköltet vagy chipset, vagy ami még rosszabb, csokit, palacsintát, és nem látsz rajta azonnal változást, elkönyveled magadban, hogy ettől kutya baja, és legközelebb ugyanúgy megkínálod. Ezektől az „egy kicsit”-falatoktól pedig szépen lassan elkezd majd leépülni a mája, a veséje, a gyomra, de mire észreveszed, hogy baj van, már évek teltek el úgy, hogy lassan, apránként mérgezted a kutyádat.

Miért nevezzük mérgezésnek?

A kutyák gyomra más, mint az embereké. Vannak dolgok, amiket egyáltalán nem tudnak megemészteni, csak úgy „átmegy” rajtuk, felpuffasztja őket, de nem hasznosítanak belőle semmit. Ilyenek a gabonafélék és a burgonya, a hüvelyesek is. Néhány dolog a veséjük rovására megy, vagy a gyomrukat marja szét, mint például a fűszerek, a fűszeres ételek, illetve a vöröshagyma, a lilahagyma és a medvehagyma. Az utóbbi három elfogyasztása egyenesen életveszélyes a kutyára nézve, mérgezéses tüneteket produkálhat tőlük. Ugyanilyen soha-ne-add-a-kutyádnak-étel a szőlő, a mazsola, a xilitet vagy cukrot tartalmazó dolgok, a kávé, a tea illetve a csokoládé is. Ezek fogyasztása halálos a kutyákra nézve, súlyos belső szervi károsodáshoz vezet. Nem biztos, hogy azonnal reagál rá a szervezete, de mindenképp megrövidíti az életét.

„De hát nem lehet ellenállni neki”

Tudjuk, milyen, amikor a kutyád néz rád azokkal az óriási szemekkel, és te már majdnem elhiszed neki, hogy egy hete nem kapott enni, és az éhhalál kerülgeti. De felelős gazdiként valószínűleg azzal is tisztában vagy, hogy nem is olyan rég reggelizett/vacsorázott, tehát valószínűleg nincs közvetlen életveszély. Az ő érdekében keménynek kell lenned, és ellen kell állnod a legkönyörgőbb tekintetnek is! Zavard ki a konyhából, küldd el az asztaltól, vagy egyél olyan helyen, ahol nem tud az arcodba mászni. Ha kunyerál, szólj rá, hogy elég, és küldd a helyére. Sok kutyának az is elég demotiváló, ha csak figyelmen kívül hagyod. Ha hagyod magad, ezt nem csak veled, de a későbbiekben a vendégeiddel is el fogja játszani, sőt, egyenesen követelni fogja (hangos ugatással, vakkantással, ugrálással, ölbe mászással, majd morgással) a saját részét a vacsorádból. Akkor is, ha ő már megette a sajátját. Neked kell meghúznod a határt, mert ő nem fogja helyetted.

„Nem kérné, ha nem lenne jó neki”

Hidd el, hogy de. A kutyák ösztönlények, márpedig az ösztön azt diktálja, hogy egyen, amennyit csak bír, mert ki tudja, mikor lesz rá lehetősége. Ezért ha te egy két hete romlott halas-hagymás-chillis szendvicset szorongatsz a kezedben, ami már szinte magától is elszaladna a kukáig, azt is el fogja kunyerálni. Te vagy a gazdája, te felelsz érte, éppen ezért neked kell tudnod, mi a jó neki, és mi nem.

 

„Ami nekem jó, az jó a kutyának is”

Belegondoltál ebbe fordítva is? Vajon mennyire laknál jól a kutyád számára kimért napi adag kutyatáppal? A kutyák ragadozók, mi pedig mindenevők vagyunk. A kutyák fő tápláléka a hús, a miénk pedig már-már a gabona és az abból készült kenyér. El kell fogadnod, hogy sok emberi táplálék egyszerűen nem emészthető vagy egyenesen mérgező a kutyádra nézve. Sokan védekeznek azzal, hogy „a mi kutyánk is moslékot evett, és mégis hat/nyolc évig boldogan élt”. Az ilyenek csak azt felejtik el, hogy annak a kutyának a várható élettartama 10-16 év lett volna, megfelelő táplálással.

Mit okozhat az emberkaja a kutyánál?

A gyors lefolyású mérgezésen kívül a leggyakoribb probléma az elhízás, ami rengeteg más betegséget okozhat: vércukor- és koleszterinszint-problémákat, a vese- és májelégtelenséget, később pedig a sok plusz súly megterheli az ízületeket, a csípőt is. Ez mind-mind lassan teszi tönkre a kutyát, évek lefolyása alatt.

 

Reméljük, senki nem ad a kutyájának egészségtelen falatokat, de ha mégis, próbálj meg leszokni róla, a kutya érdekében. Válassz minőségi (sok fehérje, hús, és kevés gabona) kutyatápot, mozogjatok rendszeresen, és kérj tanácsot az állatorvostól! Hosszú, egészséges, boldog kutyás éveket kívánunk minden kutya-gazdi párosnak!

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek