A TE KUTYÁD IS HABZSOL? VIGYÁZZ, MERT AZ ÉLETÉBE IS KERÜLHET!


A te kutyád is falánk? Csak úgy nekiesik az ételnek, mintha hetek óta nem evett volna? Tudtad, hogy a habzsolás komoly egészségügyi kockázatokat rejt? Olvass tovább, segítünk!

A kutyák egyik legrosszabb tulajdonsága a falánkság – leginkább azért, mert saját maguknak okoznak vele kellemetlenséget. A habzsolás általában csak egy rossz beidegződés, amit sok türelemmel, egy kis praktikával és fegyelemmel ki lehet javítani.

Miért falnak a kutyák?

  • A falánkságnak több oka is van, ezek nem egymást kizáró okok, hanem együtt is jelentkezhetnek:
    Amikor a kutya még pici, a testvéreivel együtt étkezik. Hamar megtanulja, hogy ha nem eszik elég gyorsan, nem sok jut neki.
  • Ha közvetlenül játék után, vagy séta után kap enni, a kutya még túl izgatott ahhoz, hogy normális tempóban egyen – siet az evéssel, hogy mihamarabb folytathassátok a mókát.
  • Mentett kutyáknál előfordulhat, hogy a korábbi gazdájától (vagy az utcán) nem kapott rendszeresen enni, ezért amikor elé esett valami ehető, azonnal felfalta. Ezt akkor is folytatni fogja, ha már biztos helye van, hiszen megszokta, hogy ez a kulcsa az életben maradásnak.
  • Mi a baj a habzsolással?

    • Ha csak száraztápot kap a kutya, a hirtelen fogyasztás során nem rágja meg rendesen az ételt, ráadásul a táppal együtt rengeteg levegőt is lenyelhet, ez pedig haspuffadást, gázosodást, kellemetlen szagú bélgázokat és esetenként hányást is okozhat. A habzsolás során megtapadhat a szárazeledel a gyomorban, ami később megdagad, és bélelzáródáshoz, szoruláshoz is vezethet.
    • Ha csak nedves tápot kap, a gyorsan befalt adagtól hányhat, lehet, hogy a hasa is menni fog, és ha kizárólag nedves táppal eteted, az fogkövesedést, fogproblémákat okozhat.
    • Nyers etetés esetén, ha csontos hús is van a napi adagjában, a habzsolás miatt bélkárokat, fulladást, hányást is okozhat a meg nem rágott csont.

    A habzsolás hosszú távon minden esetben komoly emésztési problémákat és bélflóra-zavarokat okoz. Ezek súlyossága több dologtól is függ, de minden esetben állatorvosi segítséget igényel.

    Hogyan előzheted meg a habzsolást?

    A habzsolásról nehéz leszoktatni egy kutyát, de nem lehetetlen.

    Először is jó alaposan le kell fárasztani a kutyát, majd egy kis időt (10-12 perc) hagyni, mielőtt elé rakod a vacsorát. Addig ő is lenyugszik, pihen, lezárja a játékot. A száraztápot érdemes fellocsolni tálalás előtt egy kevés vízzel (a tápszemek feléig), mert így közben iszik is, másrészt az úszó falatkákat nehezebb egyben beporszívózni – muszáj rágnia.

  • A csontos húst alaposan klopfold össze tálalás előtt, így ha egy kicsit habzsol is, legalább magában nem tesz kárt. A tál odaadása előtt ültesd le a kutyát, és add ki a „vár” vagy „marad” parancsot. Csinálj mindent lassan, nyugodtan. Tedd le a tálat elé és add ki még egyszer a parancsot. Ha megindulna a tál felé, vedd fel előle (ne húzd el az orra előtt, csak simán emeld fel) és ültesd addig, míg meg nem nyugszik. A cél az, hogy elérd: maradjon a fenekén akkor is, ha a tál már a földön van. Ha ez megvan, kiadhatod a „tied” parancsot.

    Segíthet az is, ha átszoksz a kézből etetésre. Ez azt jelenti, hogy kiméred a napi adagot, és kis maroknyi adagokban adod neki a kezedből, mindig valamilyen egyszerű feladat (ül, lábhoz, marad, fekszik stb.) után. Így nem csak a kapcsolatotok mélyül majd el, de gyakoroltok, és a habzsolásnak is elejét veszed. Célszerű minden nap ugyanakkor etetni, ugyanígy, és 2-3 héten belül látni fogod a változást.

  •  

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek