5 VESZÉLYES HELYZET, AMIT MINDEN KUTYATARTÓNAK ISMERNIE KELL!


Tudtad, hogy a kutyádra is ezernyi veszély leselkedik nap, mint nap? Némelyiket ráadásul te magad okozod: vannak szituációk, amikor akaratlanul is veszélyezteted a kutyád épségét. A mai cikkünkben 5 olyan veszélyhelyzetet soroltunk fel, amire talán nem is gondoltál – őt viszont komoly veszélybe is sodorhatja!

Amikor kutyát veszel magadhoz, akkor nem csak egy cuki szőrgombóccal gyarapodik a család, hanem komoly felelősséget is vállalsz, hiszen az ő csepp élete mostantól a ti kezetekben van. Rajtatok múlik, hogy él, vagy meghal, és hogy milyen eb lesz belőle felnőtt korára. Persze tudjuk, hogy megteszel érte mindent: minőségi táp, rendes kutyanevelés, és persze óvod, véded őt… mégis lehet, hogy veszélyezteted anélkül, hogy tudnál róla.

Most összegyűjtöttünk 5 olyan helyzetet, ami nagyon veszélyes lehet az ebre: és lehet, hogy erről te tehetsz!

  1. Kocsikázás

Mindegy, hogy családi hosszúhétvége, vakáció, vagy csak egy rutinlátogatás az állatorvosnál, a kutyát valahogyan el kell helyezni a kocsiban. A legbiztonságosabb módja ennek a fém szállítóbox, csakhogy ez drága, sok helyet foglal, és nem minden kutyával, illetve autóval kompatibilis. A második legbiztonságosabb megoldás: a kutya utaztatása a hátsó ülésen, azonban ennek is megvan a hátránya: Fékezésnél a tehetetlenség miatt (és ugye ők nem igazán tudnak kapaszkodni) a kutya előrerepülhet. A megfelelő védelem érdekében lehet kapni kutyáknak való biztonsági övet, amit a hámra  lehet csatolni, vészfékezés, kanyargós út esetén nem csak a kutyus testi épségét, hanem a tiedet is védi.

  1. Tömegközlekedés

A kutyások és kedvenceik állandó mumusa: a tömegközlekedés. Rengeteg ember egyszerre, sípolások, zakatoló metrók, csörgő villamosok és hangos buszok sokasága. A legtöbb kutya – legalábbis az első pár alkalommal biztosan – megijedhet ezektől. A rémületük legfőbb tárgya pedig a mozgólépcső. A bizonytalan talajt, a kattogó hangot és az el-eltűnő lépcsőfokokat sokszor nem tudják hová tenni, így bepánikolhatnak. A félelem menekülést szül, tolatás közben pedig egy rémült kutya hamar kibújik a nyakörvéből. Amikor felemeljük az ebet a mozgólépcsőre való fel- és leszálláskor (mert fel kell emelni, mérettől és fajtától függetlenül, minden esetben), nem lesz könnyű dolgunk. A nyakörvnél fogva történő tartás pedig nem kényelmes az ebnek, és nem is biztonságos megoldás.

  1. Sportolás

Amennyiben sportolsz a kedvenceddel, fontos odafigyelned arra is, milyen felszerelésben teszitek ezt. Futáshoz, illetve a közös csobbanásokhoz a nyakörv nem mindig a legjobb megoldás. Futás során irányítanod is kell a kutyát, hiszen ha megindul egy galamb, vagy macska után, annak nem lesz jó vége, könnyen elránthat. Úszás közben pedig kifejezetten tilos nyakörvnél fogva vezetni a kutyát. Bármilyen vészhelyzet adódhat, főleg, ha ismeretlen terepen vagytok: nem jön vissza a hívó szóra, elindul a nádasba, ahonnan nem tud kikeveredni, esetleg elmerül. Minden úsztatás során, ha messzebb engeded a kutyádat kartávolságnál, ajánlott egy hosszú vezetőszárat csatolni rá. Nyakörvnél fogva azonban sem pórázzal, sem póráz nélkül nem ajánlott kihúzni vagy kiemelni a kutyát a vízből, ugyanis a fojtó hatás a vízben a kutya halálához is vezethet.

  1. Túrázás

Túrázás, kirándulás során is ajánlott a hosszú vezetőpóráz, hogy minden váratlan esetben irányítani és/vagy segíteni tudd a kedvencedet. Ha túlságosan gyorsan cikázva eltűnik a fák között, esetleg nem vesz észre egy mélyebb lyukat és beleesik, a nyakörv nem sokat segít a kimentésében. Hegymenet esetén ráadásul kényelmetlen, fullasztó érzése lehet a kutyának, főleg, ha a gazdi nem mellette, hanem mögötte kullog.

  1. Érzékenység

Vannak olyan kutyák – többnyire a kis- és közepes testű, társasági fajták – akik olyan vékony szőrréteggel rendelkeznek, ami nem képes megvédeni a bőrüket bizonyos külső behatásoktól. Ilyen kutyák lehetnek például a francia bulldog, csivava, pincher, boston terrier. Az kutyák nyaka egyébként is kifejezetten érzékeny terület, így sok esetben bőrirritáció léphet fel a nyakörv viselése során. Ez kezdődhet enyhe bőrpirosodással, sok vakarózással, majd szőrhullással lesz teljes az arra hajlamos kutyáknál.

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek