KOCSIBAN UTAZÁS KUTYÁVAL


Kutyával hosszabb útra – menjünk, vagy ne? Kibírja? Hányszor álljunk meg? Hagyhatjuk a kocsiban a kutyát, míg beugrunk vásárolni? Elfér az ölemben, jó helye lesz ott? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adunk most választ.

Sok kutyatartó – érthető okokból – ódzkodik a kutyával való tömegközlekedéstől, ezért inkább autóval viszi kedvencét mindenhová. A kutyával autózásnak is megvannak azonban a maga írott vagy íratlan szabályai, amit sokan nem ismernek, vagy nem akarnak ismerni – egészen addig, míg bajuk nem származik emiatt.

Biztonság mindenek felett

Hiába kistermetű vagy kölyök a kutya, nem biztonságos számára, ha ölben, láb mellett, vagy a hátsó ülésen, szabadon mozogva utazik – ez már önmagában is balesetveszélyes. Lehet, hogy megijed valamitől, és a sofőr nyakába ugrik, vagy meglát valamit és megpróbál kiugrani az ablakon – kicsi apróságok is okozhatnak hatalmas kalamajkákat. A szabadon utazás azért is veszélyes, mert ha baj van, a legkisebb koccanás, baleset esetén a megrémült kutya menekülni fog. Ha nyílik épp az ajtó, vagy le van húzva az ablak, akkor ott, de egy halálra rémült kutyának a felhúzott ablak sem akadály. Ezzel pedig nem csak további súlyos sérüléseket szerezhetmagának, de további balesetek is érhetik, míg rá nem találsz.

A filmekben nagy divat, hogy a kutya utazás közben kilógatja a fejét az ablakon, de te ne engedd meg neki. Láttad a Marley meg én című filmet? Na, éppen ezért. Még akkor se, ha nem nagy testű, és nem hiperaktív a kutyád. Óvd meg magadat a felesleges stressztől, és ruházz be egy jó minőségű szállító kennelre. Ezt a csomagtartóba kell helyezni, a kutyát pedig bele, és ha kellően lefárasztod indulás előtt, szinte egész úton aludni fog. Ha kistestű kutyád van, elég egy kisebb méretű kennel, vagy egy –szigorúan a hátsó ülés közepére helyezett – műanyag szállító box, amit a biztonsági övvel tudsz rögzíteni. A jobb minőségű kennelek megvédik kedvencedet egy esetleges ütközésnél, míg a műanyag doboz sajnos nem, de szökni egyikből sem tud, bármennyire is meg van rémülve.

Ha viszonylag nyugodt a kutyád, az is jó megoldás lehet, ha a K9 vagy IDC kutyahámhoz veszel egy biztonsági öv adaptert, így ugyanúgy rögzítheted az ebed, ahogy a család többi tagját is. Viszonylag szabadon van, nem érzi magát bezárva, mégsem tud kiugrani, mászkálni, és egy baleset esetén sem repül ki a szélvédőn.

Inni és pisilni nem csak neked kell!

Hosszú utazásnál ne csak akkor állj meg, ha neked szükséged van egy mosdóra! A kutyák anyagcseréje jóval gyorsabb az emberénél, a nagy hőségben pedig több folyadékot is isznak, ha van rá lehetőségük. Óránként legalább egyszer álljatok meg, itasd meg, sétáljatok egy kicsit, hadd végezze el a dolgát és mozogjon egy keveset, mielőtt újból útnak indultok.

A hőség nem játék – ne hagyd az autóban a kutyát!

Nem, még 5 percre sem. A zárt autóban a hőmérséklet 2-3 perc alatt is képes negyven fokra szökni, hát még öt perc alatt… Ha nem hiszed, próbáld ki. Ha mindenképpen be kell menned a boltba az utazás során, válassz olyan helyet, ahová bemehet veled a kutya, vagy ha van veled kísérő, akkor ő addig sétáljon egy kis kört vele, míg te elintézed a vásárlást – ami úgyis mindig több mint öt perc.

A legtöbb kocsiban, a klíma nem ér annyit a csomagtartóban, mint az anyósülésen, így ha hátul utazik, akkor szükségetek lesz extra hűtésre a kutyának. Erre a célra vannak a különböző hűtő-szőnyegek számtalan méretben, de az is jó, ha óránként, mikor megálltok, jó alaposan bevizezed a hasát, a mellkasát, a tappancsait és a füleit, ráadsz egy vizes pólót, esetleg beteszel neki néhány palack fagyasztott vizet, amiket törölközőbe csavarsz, így hozzá tud bújni, ha melege van.

Minden utazás előtt ellenőrizd a chipjében az adatokat, az oltásait illetve külföldi út esetén az útlevelét is, hogy biztosan minden érvényes legyen, ne legyen ebből  fennakadás vagy probléma.

További kellemes és biztonságos autókázást kívánunk minden gazdinak és kutyájának!

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek