ÚJ CSALÁDTAG A BABA MEGISMERTETÉSE A KUTYÁVAL


Csodálatos az a pillanat, mikor az ember a párjával együtt büszkén viszi haza újszülött gyermekét a családi fészekbe. De mi van akkor, ha ebben az otthonban már van egy (vagy több) kutya is? Vajon hogy fognak egymáshoz viszonyulni? Hogyan lehet megteremteni a tökéletes összhangot gyerek és kutya között, hogy egyikük se érezze elhanyagolva magát az új helyzetben?

 

Az új jövevény hatalmas öröm, és nem kevés bonyodalom is, hiszen fenekestül felfordul az életetek. Ti erre már tudatosan készültök 9 hónapja, a kutya számára viszont kisebb sokk lehet, hogy egy kicsi, ismeretlen ember köti le minden időtöket. Ha megfelelően felkészítitek, sokkal könnyebbé tehetitek az új helyzetet neki, a babának és magatoknak is!

Vond be a kutyát már az elejétől

Persze, nem arra gondolunk, hogy a gyerek fogantatásánál legyen jelen, mint gyertyatartó:) De a baba érkezése sok új szabállyal fog járni, és ezt érdemes már az érkezése előtt megismertetni és betartatni a kutyával. Így amikor majd a baba is jelen lesz, ez már nem okoz problémát.

  • Vezesd körbe a babaszobában, hadd szagoljon meg mindent, tudja, hogy valami készül – majd kezdd el tabuvá tenni a babaszobát. Akárhányszor arra somfordál, tiltsd meg neki, hívd el onnan, szólj rá, hogy nem szabad. Ezután várj egy kicsit, tegyél rá pórázt, majd előtte lépj be a babaszobába. Ha megtorpan a küszöbön, az jó jel. Ha megpróbál azonnal utánad menni, küldd ki és mondd, hogy várjon, majd hívd be. Ha ezt sokszor gyakoroljátok, tudni fogja, hogy nem lehet csak úgy besétálni abba a szobába, csak akkor, ha valaki behívja. Így kialakíthatsz egy saját, privát szférát a babának, ami később is jól fog jönni, például ha megbetegszik valamelyikük, nem fertőzik össze egymást, hiszen el tudjátok őket szeparálni.
  • Tanítsd meg a kutyát arra, hogyan bánjon a babakocsival. Engedd meg neki, hogy megszaglássza, megvizsgálja a (még üres) babakocsit, majd tegyél rá pórázt és induljatok el közösen sétálni. Ne hagyd, hogy húzzon, vagy gyorsabban menjen, mint te, továbbá célszerű megtanítani neki, hogy ha megálltok, üljön le. Ha egyedül nem megy, ezekben kérhetitek kutyaiskola vagy kutyakiképző segítségét is.
  • Tartsd meg a szokásokat, és légy óvatos

    Ne felejtsd el, hogy a kutya van régebben a háznál, emiatt eleinte lehet akár féltékeny is, ha úgy érzi, az új jövevény túl sok figyelmet kap, míg őt elhanyagoljátok. Ezért a számára fix, biztos pontnak számító etetés, séta és játék idejét mindig tartsátok be úgy, ahogyan az a baba előtt is volt. Ha nagyon le vagytok terhelve a sok teendővel, hívhattok kutya-szittert, vagy beadhatjátok napközben egy kicsit egy kutyanapközibe is, így nem fogja magát elhanyagolva érezni, lefárasztják, és még jól is szórakozik.

    Később, amikor a baba már négykézláb vagy akár két lábon is tud majd járni, mindig szeparáld el őt a kutyától etetés idején. A kutya elsősorban állat, mégpedig ragadozó, akinek a zsákmánya (eledele) igen fontos. Persze, vannak kutyák, akik hagyják, hogy a gyerek belenyúlkáljon a táljukba, de ez inkább elviselés, mintsem önkéntes dolog, így a türelem is véges a kutya részéről. Ne hagyj hát alapot semmiféle konfliktusnak vagy balesetnek!

  • A baba érkezése

    A hazaérkezés napján a kutya vélhetőleg borzasztóan izgatott lesz, hiszen előtte pár nappal mindketten idegesen, és felettébb gyorsan távoztatok, ő pedig azóta sem érti, hogy mi történt, és hol van az egyik gazdája. Ha megoldható, az apuka fárassza le a kutyát amennyire csak tudja, mielőtt elindul az anyáért és a babáért a kórházba. Hazaérve a nyugodt kutya ismét izgatott lehet, hiszen egy teljesen új illat lengi körül őket: a kórházé, a babáé és az endorfiné. Elsőnek tehát jobb, ha az apa lép be a házba, felteszi a pórázt a kutyára, és kivezeti a házból, ahol az anyuka várakozik a picivel. Fontos, hogy addig ne induljatok el a baba felé, míg a kutya meg nem nyugszik. A szájkosár ilyen esetben teljesen felesleges, hiszen a babának csak ártana a hűvös fémmel való bökdösés, ahogy a kutya próbál közel férkőzni hozzá. Az anyuka üljön le a fűre/plédre, a kutyát pedig fektessétek mellé. Fontos, hogy a baba ne legyen magasabban, mint a kutya, nehogy zsákmánynak nézze, vagy megpróbáljon hozzá felágaskodni. Engedjétek, hogy óvatosan megszimatolja a babát, körüljárja, megvizsgálja magának, majd – ha lehetőség van rá – tegyétek be a babát a babakocsiba és induljatok el egy közös sétára mindannyian.

    A későbbiekben fontos, hogy a kutya soha ne maradjon teljesen egyedül, felügyelet nélkül a babával! Állítsatok fel saját szabályokat, és következetesen tartsátok azokat be. A gyereknek nem jó, ha burokban, teljesen steril környezetben akarjátok felnevelni, azonban mégsem árt néhány óvintézkedés. A kutya mindig legyen beoltva veszettség és különböző paraziták ellen, továbbá az első 5-6 héten ne engedjétek, hogy nyalogassa a picit. Legyen a közelében, szagolgassa, vegyen részt az életében, de ne érintkezzen vele, csak a hatodik hét után, akkor is fokozatosan. Amikor a pici majd kúszni, járni tanul, a kutya megijedhet, tarthat tőle, hiszen a baba mozgása még bizonytalan és szokatlan. Foglalkozatok ilyenkor egyszerre kettejükkel, és ha bármiféle változás áll be a kutya viselkedésében, kérjetek szakértői tanácsot, és kezeljétek megfelelően a helyzetet.

  • Ha mindezt ügyesen és következetesen betartjátok, a gyermeked egy gyönyörű, szeretetteljes családban nőhet fel, aminek a boldog, kiegyensúlyozott kutya is teljes jogú tagja.  Ha neked is van hasonló sztorid, vagy tanácsod, várjuk kommentben, akár képekkel együtt!

  •  

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek