HOGYAN MOZGASD LE A KUTYÁT TÉLEN?


Hó van, latyak, hideg, és különben is pfuj: sem az embernek, sem a kutyának nem sok kedve van kimozdulni hajnalban a szokásos egészségügyi sétára. Egy gyors kör a ház körül, ürítkezés, szimatolás, és irány vissza a meleg lakásba! A kutya mozgásigénye azonban télen sem kisebb, és ha nem fárasztod le rendesen, akkor a meleg lakás láthatja kárát. Hogyan mozgasd le a kutyát télen úgy, hogy az neked és neki is jó legyen?

 

Hétfő reggel, hajnali 6 óra: a tegnapi hó már csak szürke locspocs, a hőmérő -10 fokot mutat. A kutyád szűköl, hogy már nagyon ki kellene mennie, te pedig félálomban öltözöl. Mit is vegyél magadra? Ja, igen, mindent: piszok hideg van odakint. Kinyitod az ajtót, beáramlik a friss, fagyos levegő, és hirtelen a kutya is megtorpan. Valahogy már nem is ragaszkodik hozzá, hogy kimenjen… De persze muszáj, hiszen egész nap egyedül lesz, amíg dolgozol, és nem szeretnél furcsa tócsákat találni a lakásban. Gyors pisi, egyebek, irány vissza a melegbe: hálás vagy, hogy nem kell órákon át sétálgatni vele.

 

Kutya szétrombolta a lakástDe amikor délután hazaérsz, és végignézel a lakáson, rájössz, hogy talán mégiscsak le kellett volna fárasztani egy kicsit…

Hogyan mozgasd le a kutyát télen?

Ha szerencsés (?) vagy, akkor a kutyád télen is lelkesen szaladgál, és vidám ugrálásával téged is jókedvre derít. A közös játéknak hála hamar átmelegszel, és a nagy reggeli séta után vidámabban indul a napod.

Rosszabb esetben a hideg egyformán morcossá tesz mindkettőtöket, fáztok, és alig várjátok, hogy vége legyen. De a kutya energiaszintje ettől még nem csökken…

Mindkét esetben sokat segíthet, ha odafigyeltek néhány apróságra a téli séták során, amik a kutyának és a gazdájának is könnyebbé tehetik az életét:

  1. Megfelelő öltözék
    Neked is, és neki is. Öltözz rétegesen, készülj fel arra, hogy a futkározástól te is kimelegedhetsz, és esetleg le szeretnél majd venni egy réteget. Legyen nálad táska, amibe be tudod gyömöszölni az extra pulcsit: a parkban a padra most nem fogod tudni letenni. Bundavastagságtól függően kedvencedre is adhatsz kutyakabátot , a talpait pedig kutyacipővel védheted a fagytól és a sótól.
  2. Színes játékok
    Ha tele van energiával, akkor azért, ha pedig kedvetlen és nyűgös, akkor azért fontos, hogy a sétába beiktassatok egy kis játékot is. Hagyjátok otthon a szürke labdákat, és a natúr apportfákat, mert ha egyszer eldobod, vagy elengedi a kutya, sokkal nehezebb lesz megtalálni ebben a latyakban! Most jól jönnek a neonszínű , vagy narancssárga labdák.
  3. Fokozatosság mindenekelőtt
    Tudjuk, hogy szeretnél minél hamarabb túl lenni a futtatáson, de nem érdemes rögtön az ajtótól sprintelni a parkig. Télen is fontos a bemelegítés embernek és kutyának egyaránt. Kezdjétek kényelmes sétával, és fokozatosan gyorsuljatok fel, amíg „üzemi hőmérsékletre” nem melegedtetek. Akkor indulhat a fárasztás!
  4. A hidratálás télen is fontos!
    Télen hajlamosabbak vagyunk kevesebbet inni és kevesebbet itatni a kutyát, pedig ilyenkor is ki lehet száradni. A szabadban is alacsonyabb a levegő páratartalma, a lakásban pedig pláne száraz a levegő!

A kutya lemozgatása, a közös játék, a sok mozgás télen is fontos: megfelelő ember- és kutyafelszereléssel, odafigyeléssel, felkészüléssel pedig legalább olyan kellemes lehet, mint a nyári séták! Sőt, ha valahol egy kis frissen hullott havat is találtok, akkor még sokkal szórakoztatóbb is:)

Kellemes téli sétákat kívánunk!

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek