Argentin dog


Származási hely: Argentína
Eredeti feladata: Önálló vadászkutya nagyobb vadak és ragadozók – fÅ‘ként a puma – vadászatához
Eredeti neve: Dogo Argentino
Angol neve: Dogo Argentino
Eredete: Kilenc fajtából, köztük az angol bulldogból, a spanyol masztiffból és a bullterrierbÅ‘l tenyésztették ki.

Argentin dog

Teste: Az argentin dog egész teste igen izmos, de különösen a marja és a lágyéka. Mellkasa tágas, hasvonalának legmélyebb pontja a könyök mögött van. ErÅ‘s háta a mar és a far között enyhén lejtÅ‘s. MegfelelÅ‘en fejlett izomzat esetén a gerincnél felülrÅ‘l jól látható barázda húzódik végig. A farok nem ér a csánk alá, és a kutya magasan tartja, de nem görbíti vissza. Lábai egyenesek. A hátsó láb alacsonyan lévÅ‘ csánkja feltűnÅ‘en kirajzolódik. Farkaskarom nem megengedett. Az ujjak szorosan záródnak, a mellsÅ‘ mancsokon rövidebbek, mint a hátsókon. Az erÅ‘s nyak elegáns ívű, feszes lebernyeggel. A nyak izmai annyira erÅ‘sen fejlettek, hogy teljesen eltakarják a koponya tarkónyúlványát.

Feje: A koponya lekerekített, a pofa vonala enyhén felfelé ível. Az arcorri rész és a koponya egyenlÅ‘ hosszúságú. Az ajkak az állkapocsra simulnak, és enyhén lelógok. A magasan tűzött fülek a fej mellett lógnak. A szemek távol ülnek, tekintetük komoly, mégis eleven. Az argentin dog harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 62-68 cm, a szukáké 60-65 cm.

Marmagasság minimum: 60

Marmagasság maximum: 68

Testtömege: A kanok súlya 40-50 kg, a szukáké 40-45 kg. A szukák az itt feltüntetettnél valamivel nagyobbak és súlyosabbak is lehetnek.

SzÅ‘rzete: Az argentin dog szÅ‘rzete rövid és viszonylag durva tapintású.

Színei: Ez a kutya mindig fehér, legfeljebb a bÅ‘rén lehet néhány kisebb pigmentfolt. A fülek és a szemek között egy kis fekete folt is megengedett, de a másutt elÅ‘forduló foltok a kiállításokon kizáró oknak számítanak. Az orrtükör mindig fekete, akárcsak az ajkak pereme. A szemhéjaknak nem kell feketének lenniük, de a szemek mindig sötétek.

Alomszáma: 5-7 kölyök

Várható élettartama: 10-12 év

Jelleme: Az argentin dog temperamentumos, olykor szilaj kutya, óriási kitartással. Kiegyensúlyozott, komoly, szívós, bátor, önmagától is sokat követelÅ‘, magabiztos viselkedésű. A gazdájához és családjához nagyon hűséges, irántuk érzett szeretetét gyakran kifejezi. Általában igen figyelmes, és szükség esetén a család védelmére kel, de ugatni csak ritkán szokott. A vadászösztön erÅ‘sen él a fajtában. Noha nem túl érzékeny az idÅ‘járásra, rideg tartásra mégsem alkalmas.

Társas viselkedése: Az argentin dog remekül kijön a gyerekekkel, bár nagysága és szilajsága miatt az egészen kicsi gyerekes családok számára valamivel kevésbé megfelelÅ‘. Az idegenekkel barátságos, a család barátait örömmel, lelkesen fogadja. Képes lehet jó kapcsolatot kialakítani a macskákkal, valamint az egyéb házi- és haszonállatokkal. Mivel azonban a vadászösztöne könnyen elÅ‘törhet, a gazdájának a kutya kicsi korától kezdve sok idÅ‘t kell a szocializációjára fordítania. Az argentin dog ritkán viselkedik barátságosan más kutyákkal szemben. A kanok szinte mindig dominánsak más kutyákkal és állatokkal szemben, de a szukák is hajlamosak arra, hogy éreztessék fölényüket. E tekintetben a megfelelÅ‘ nevelés és szocializáció csodákat tehet.

SzÅ‘rzetápolási igénye: Az argentin dog szÅ‘rzetének ápolása nem nehéz feladat. Az elhalt és kilazult szÅ‘rszálak a vedlési idÅ‘szakban egy gumikefe segítségével könnyen eltávolíthatók. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: Az argentin dognak következetes, tisztességes és nyugodt nevelésre van szüksége. A szigorú büntetés a kívánttal ellentétes hatást válthat ki. Sok idÅ‘t kell fordítani a szocializációjára. Bárhová megy is a gazdája, lehetÅ‘leg vigye magával a kutyát is, hogy különféle emberekkel, gyerekekkel, kutyákkal és más állatokkal találkozhasson. A fajta általában nem annyira ajánlható tapasztalatlan vagy bizonytalan személyeknek. Egy nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkezÅ‘ gazda viszont a legjobbat hozhatja ki belÅ‘le.

Mozgásigénye: A fajta igen energikus, a napi séta nem elég számára; szüksége van a rendszeres, hosszú sétákra is. A kutya mozgásigénye jelentÅ‘s részét egy nagy, bekerített kertben is ki tudja elégíteni. Alaposan meg kell nevelni, mielÅ‘tt megpróbálnák póráz nélkül sétáltatni; ezt vadászösztöne és a más kutyákkal szembeni viselkedése teszi szükségessé.

Alkalmazásai: Az argentin dogot Argentínában ma is eredeti feladatkörében használják, másutt azonban fÅ‘ként társként szolgál olyan családoknál, ahol a házban és a ház körül is bÅ‘ven akad hely.

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek