Az ivartalanításról


Ezzel menthetjük meg a legtöbb életet, és az állatoknak is könnyebbé válik az életük.

Szukáknál állandóan gondot okozhatnak a kanok, amikor tüzelési időszak van. Sajnos szétbontják a kerítést, és nehéz megakadályozni, hogy bejöjjenek a szukához, a nem kívánatos vendég esetenként ijesztő lehet. Például ha egy tacskóhoz egy ismeretlen rottweiler érkezik látogatóba.

 A kanok  igen találékonyak tudnak lenni szökés terén, de a szukák is keresik a társaságot, és ők is megléphetnek.

Amennyiben kan kutyánk van, akkor annyiban érdekesebb a helyzet, hogy a saját kutyánk rágja át magát a kerítésünkön, esetleg napokra eltűnik, és keressük, aggódunk.

Kanoknál a műtét jóval egyszerűbb, és testmérettől függően olcsóbb is. És kiskutyánk sem lesz, azzal más bajlódik.

Miután megtörténik a baj, lehet adatni esemény utáni injekciót, de ez egyrészt elég drága, másrészt nem adható túl sokszor, mert káros lehet.

Reggel bevisszük a kutyát, megműtik, este már mehet haza. Míg az altató ki nem tisztul a szervezetéből: szédülés, támolygás, hányás, remegés, ködös tekintet előfordul, ezek az altató mellékhatásai. De bent is lehet hagyni az állatorvosnál (nem mindegyiknél), és másnap vagy harmadnap hazavinni. Szukák kapnak egy gallért a nyakukba, amíg a seb be nem heged, de pár nap után le lehet venni általában. Még varratszedés vár a kutyusra és túl is van az egészen.

Mivel az állatok a mában élnek, nem okoz lelki törést a műtét, és nem is tudja, hogy mi történt vele.

Sokan azt hiszik, hogy a kutyának előbb fialnia kell és csak utána jó ivartalanítani. Ez téves elgondolás,  és vajon mi történik a kölykökkel? Jó esetben találnak nekik gazdát, de sajnos sokuk kukában, vagy menhelyen köt ki.

Ugyancsak tévhit, miszerint hadd élvezze a kutya. A kutyák állatok, csak tüzelési időszakban párosodnak, és nem élvezetből. A kutyák nem emberek.

A műtét után figyelni kell arra, hogy a kutya ne hízzon el, ahogy átrendeződik a hormonháztartása. Ezt az ételadag csökkentésével, és rendszeres mozgatással remekül kordában lehet tartani. A kutya viselkedése nem fog alapvetően megváltozni. Nem fog tüzelni, nem pecsétel, nem jönnek többé a kanok, és bármikor vihetjük magunkkal bárhová. A műtét jelentősen csökkenti különböző daganatos megbetegedések kockázatát is! Sajnos szukáknál főleg ha idősebb korban történik az ivartalanítás, előfordul, hogy a kutyus maga alá pisil, de ez ritka, és van rá gyógyszer.

Keresd fel az állatorvost, és faggasd ki alaposan, ő mindent el tud mondani a dologgal kapcsolatban. A műtét időpontját nem árt előre megbeszélni. Tüzelés közben nem lehet műteni, akkor meg kell várni, míg elmúlik.

előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek