A kutya segítette a modern embert a neandervölgyi legyőzésében



A kutyák döntÅ‘ szerepet játszottak abban, hogy a modern ember legyÅ‘zze riválisát, a neandervölgyi embert és meghódítsa Európát – állítja egy új kutatás. Nem túlzás azt állítani, hogy az ember legjobb barátja a kutya, hiszen a négylábúak már 32 ezer éve is segítették gazdáikat: a vadászó-gyűjtögetÅ‘ életmódot folytató közösségek a kutyák segítségét vették igénybe a teherszállítás során, aminek következtében több energiát és idÅ‘t tudtak fordítani az állatok leölésére.

Az ember és a kutya közötti kapcsolat akkor kezdett igazán megerÅ‘södni, amikor a neandervölgyi ember európai, 250 ezer éven át tartó dominanciája a végéhez közeledett. Tudósok egy csoportja ezért azt gondolja, hogy a kutya háziasítása lehetett az a döntÅ‘ faktor, ami a neandervölgyiek kiszorításához vezetett.


A különbözÅ‘ emberi településeken végzett feltárások megerÅ‘sítik a szoros relációt: a négylábúakat tisztelték Å‘seink, fogaikat ékszerekként használták, a barlangrajzok pedig az Å‘ket ábrázoló képekkel voltak tele. A kutyák – amelyek akkoriban akkorák voltak, mint egy mai, kifejlett németjuhász – elsÅ‘sorban a hús-és egyéb készletek szállításában segédkeztek, az így megspórolt erÅ‘t aztán a modern ember a vadászatra fordíthatta. A kapcsolat kölcsönös elÅ‘nyökkel kecsegetett, mivel a kutya "szolgálatáért" cserébe élelemben és melegben részesült, nem beszélve az emberek nyújtotta társaságról.

Pat Shipman, a Pennsylvaniai Állami Egyetem antropológusa úgy látja: az állatok nem véletlen szerepet játszottak az emberi evolúcióban, mint fogalmazott, „jelentÅ‘s szerepet töltöttek be a folyamatban, ettÅ‘l lettünk azok, akik”.
 



(Forrás megjelölése: http://www.mult-kor.hu/20120518_a_kutya_segitette_a_modern_embert_a_neandervolgyi_legyozeseben)


 

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek