A kutyák téli allergiája


Az mindannyiunk számára ismert, hogy a pollenallergia általában a tavasztól Å‘szig tartó idÅ‘szakban jelentkezik függÅ‘en attól, hogy az állat milyen pollenre allergiás. Ennek ellenére azonban elÅ‘fordulhat, hogy a kisállatunk egész évben allergiától szenved.

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója bizonyos környezeti tényezÅ‘kkel, úgynevezett allergén anyagokkal szemben. Ez a kutyák egyik leggyakoribb megbetegedése.

 

Mely állatok érintettek?

Habár mindegyik kutya lehet allergiás, vannak olyan fajták, amelyek hajlamosabbak a betegségre: beauce-i juhászkutya, boston terrier, boxer, shar-pei, cocker spániel, dalmata, angol bulldog, golden retriever, labrador retriever, törpe schnauzer, mopsz, west highland white terrier, fox terrier és yorkshire terrier.

 

Tünetek

A tünetek nagyon változatosak lehetnek, általában a kutyák 1-3 éves kora között jelentkeznek elÅ‘ször, de hirtelen fiatalabb vagy idÅ‘sebb kutyákban is kialakulhatnak.
A leggyakoribb tünet a viszketés, amely az állat teljes testfelületén vagy csak néhány testrészen is jelentkezhet: füleken, pofán, tappancson, ujjak közti területen, ágyékon, hónaljon, szem körüli területen, külsÅ‘ könyökízületnél, vagy a farok alatti területen. Kezdetben a viszketés jelentkezik egyedüli tünetként, a késÅ‘bbiekben azonban számos változás állhat be az állat állapotában, mint például a bÅ‘r vörössége vagy elszínezÅ‘dése, a bÅ‘r kérgesedése, seborrhoeás dermatitis, kellemetlen szag és szÅ‘rvesztés.

 

Miért jelenik meg az allergia télen?

Az mindannyiunk számára ismert, hogy a pollenallergia általában a tavasztól Å‘szig tartó idÅ‘szakban jelentkezik függÅ‘en attól, hogy az állat milyen pollenre allergiás. Ennek ellenére azonban elÅ‘fordulhat, hogy a kisállatunk egész évben allergiától szenved. Az egész évben fennálló allergia hátterében olyan allergén anyagok állnak, amelyeknek jelenléte nem szezonális, például a háztartások részét képezik. Ezek közül a leggyakoribb allergének a poratka, a gombák és a penész. A beltéri allergénektÅ‘l szenvedÅ‘ kisállatok tünetei általában az Å‘szi-téli hónapokban válnak intenzívvé. A tünetek romlásának a hátterében a fűtés áll, ugyanis szárítja a levegÅ‘t, valamint növeli a levegÅ‘ben a por koncentrációját. A túlzott fűtés továbbá a bÅ‘r és a szÅ‘r kiszáradáshoz is vezethet. A téli idÅ‘szakban a kisállatok több idÅ‘t töltenek beltéren, így többet találkoznak az allergén anyagokkal.

 

Kezelés

Az állatorvos klinikai vizsgálatok után és az észlelt tünetek alapján állítja fel a diagnózist és javasol megfelelÅ‘ kezelést. A kezelés esetén fontos kihangsúlyozni, hogy a gazdi és az állatorvos szoros együttműködése szükséges ahhoz, hogy enyhítsenek a kisállat betegségén. ElÅ‘fordulhat, hogy a kutyus környezetébÅ‘l el kell távolítani az allergén anyagokat, tehát a gazdinak rendszeresen kell porszívóznia, szellÅ‘ztetnie, csökkentenie a szÅ‘nyegek és függönyök számát, továbbá ajánlott a légtisztító és a párásító használata is. Illetve érdemes lehet egy speciális, allergiában szenvedÅ‘ kutyusoknak kifejlesztett fekhelyet is beszerezni.

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek