Masnis kutyák lepik el Magyarországot


Az antiszociális, problémás kutyákra hívja fel a figyelmet egy most induló nemzetközi kampány.

A „Yellow Dog Project” névre keresztelt nemzetközi akciónak röviden az a célja, hogy a gazdik felhívják egymás figyelmét arra, ha kutyájuk valamilyen oknál fogva – vagy mert beteg, vagy mert agresszív – nagyobb teret igényel. Ezt a program szerint egyszerűen, mindössze egy pórázra kötött sárga masnival, szalaggal, vagy más sárga dologgal jelezhetik.


Nos, kutyatartóként azt hiszem, messzemenőkig támogatom az ötletet. És nem csak azért, mert még emlékszem, milyen nehéz volt drága, első kutyánkkal, a Bundussal. Aki 16 éve alatt sok mindent megtanult – kezdve azzal, hogyan legyen igazi családtag –, kivéve azt, hogyan viselkedjen jól (!) a többi kutyával. Kis méregzsák volt, az az igazság.

Ennek megfelelően, ha sétáltunk, mindig pórázon volt – ami egyébként a hatályos szabályozás szerint, a közterületeken amúgy is kötelező –, a kisebb-nagyobb, olykor fájó incidenseket mégsem sikerült kivédeni. A többi gazdi ugyanis vagy engedte ismerkedni saját, amúgy szociális kedvencét, vagy póráz nélkül sétáltatott, és mire észbe kaptunk, már késő volt.

Pedig kiabáltunk már messziről, hogy a mienk az mufurc, az harap, az agresszív... Rendre elértették, vagy nem is hallották, mit mondunk. Így aztán a szokásos esti séta hamar háromszereplős bújócskává változott. Míg az egyik szereplő a kutyust sétáltatta, a másik a terepet kémlelte, nehogy baj legyen. De bezzeg ma már egy messziről jól látható, gigantikus szalag is elég lenne!

Magyarország is csatlakozott

Az elmúlt néhány hétben ugyanis indult egy kezdeményezés, ami kifejezetten olyan kutyáknak szól, mint Bundus. A Yellow Dog Project hivatalos oldalán a kezdeményezők arra kérik a gazdikat, hogy egyrészt jelöljék meg saját kutyájukat, ha szüksége van rá, másrészt vegyék figyelembe, ha egy közeledő kutyán citromsárga jelzést látnak, és ne engedjék oda sajátjukat. A jelzés ugyanis azt jelenti, hogy az állat nagyobb teret igényel, vagy azért, mert betegségből lábadozik, vagy azért, mert agresszív másokkal.

Az akció híre a legnagyobb közösségi oldalon futótűzként terjed, eddig világszerte már 45 ország csatlakozott hozzá. Köztük Magyarország is: itthon elsőként a Futrinka Egyesület állt ki a nagyobb teret igénylő kutyák mellett.

Jó ötletnek tartják

A kezdeményezést nem csak a Futrinka Egyesület, de a legismertebb és legnagyobb hazai állatvédő szervezetek is jó ötletnek tartják. Így például a Noé Állatotthon Alapítvány is. „Néhány nappal ezelőtt találkoztunk a kezdeményezéssel, és mivel alapvetően jó ötletnek tartjuk, úgy gondolom, nemsokára mi is csatlakozunk majd” – mondta lapunknak az alapítvány sajtóreferense, Schneider Kinga.

Pozitívan vélekedett az ötletről a Rex Kutyaotthon Alapítvány igazgatója, dr. Koleszár István is, aki szerint a lelkiismeretes gazdik már most is működtetnek hasonló rendszert, a sárga szalagot leszámítva. „Ha egy kutya valamilyen okból nehezen viseli a társaságot, akkor arra a tulajdonosok igyekeznek szóban felhívni egymás figyelmét, vagy még inkább elkerülik a zsúfolt futtatókat, kutyáknak szánt játszótereket. Ettől függetlenül az utcai séták során igen hasznos lehet, ha már messziről is látni, ha egy kutyával vigyázni kell” – tette hozzá.

    Forrás: Hír24
következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek