A LEGGYAKORIBB KÖLYÖKKORI KUTYA BETEGSÉGEK ÉS TÜNETEIK


Kölyökkutyád van, és szeretnéd tudni, milyen veszélyek leselkednek rá? Jó lenne tudnod a jeleket, hogy mihamarabb állatorvoshoz fordulhass, ha baj van? Összegyűjtöttük a leggyakoribb kölyökkori betegségeket és tüneteiket, megbízható állatorvosok segítségével, hogy te is felkészült gazdi lehess!

A kutyákra rengeteg vírusos, bakteriális és élÅ‘sködÅ‘k általi veszély leselkedik, legfÅ‘képpen kölyök korban. Ilyenkor az immunrendszerük nem minden esetben képes védekezni, így könnyű célponttá válik számos kórokozó számára. Melyek ezek?

 

Parvovírusos bélgyulladás

A fiatal kutyák legveszélyesebb fertÅ‘zÅ‘ betegsége, a rettegett parvo. Ez az agresszív, gyors lefolyású betegség állatorvosi ellátás mellett is magas halálozási aránnyalrendelkezik. Nagyobb létszámú oltatlan állat esetén (pl. gyepmesteri telep, kisebb, vidéki menhelyek) hamar vírussá alakul, mely a fertÅ‘zött bélsárral terjed.
Tünetei: A parvovírusos bélgyulladás egy ideig tünetmentes, majd levertség, bágyadtság és étvágytalanság jelentkezik a kutyánál. Ezt hirtelen fellépÅ‘, magas láz követi, innentÅ‘l kezdve pedig felgyorsulnak a tünetek. Sokszor egymást követÅ‘ heves hányás, hasmenés, mely mind egyre hígabbá, vizesebbé válik, és kifejezetten büdös. Ennek következtében igen hamar súlyos kiszáradás következhet be, kölykök esetében pedig gyakori a szívizomgyulladás okozta, hirtelen halál is.
MegelÅ‘zés: A vírus megelÅ‘zhetÅ‘ a kölyök 6-7 hetes korában elkezdett vakcinázással, illetve felnÅ‘tt korban az évente beadott kombinált oltással.

Szopornyica

Ez a vírusos megbetegedés kölyökkutyák számára halálos kimenetelű is lehet, azonban felnÅ‘tt kutyákban is maradandó károsodást okozhat.
Tünetei: Fiatal kutyáknál hirtelen jelentkeznek a súlyos tünetek, idÅ‘sebb korban elhúzódóbban. Fiatal kutyák esetén magas láz, idÅ‘sebbeknél csupán hÅ‘emelkedés jelentkezik elsÅ‘ körben. Ezt követi a bágyadtság, levertség, étvágytalanság, majd a hurutos szem- és orrfolyás. Bakteriális felülfertÅ‘zöttség esetén gennyes orrváladék, sokszor hasmenés és hányás jelentkezik, ami súlyos kiszáradást okoz. JellemzÅ‘k továbbá az idegrendszeri tünetek: egy-egy izomcsoport görcse, súlyosabb esetben bénulása.
MegelÅ‘zés: A kölyökkutyáknál 2-3 hónapos korban beadott kombinált védÅ‘oltással, majd azok éves szinten történÅ‘ ismétlésével megelÅ‘zhetÅ‘ az állat felnÅ‘ttkorában is.

BÅ‘r- és szívférgesség

A klímaváltozás okán már nálunk is elterjedtek az olyan, különbözÅ‘ vérszívók által okozott fertÅ‘zések, mint a bÅ‘r- és szívférgesség.
Tünetei: BÅ‘rférgesség esetén különbözÅ‘, jól kitapintható gócok jelentkeznek a bÅ‘rön, szívférgesség esetén köhögés, levertség és kitágult, megnagyobbodott has a jellemzÅ‘ tünet. Az elÅ‘bbi könnyen, utóbbi nehezebben kezelhetÅ‘ betegség, melyek közül az utóbbi rendelkezik magasabb halálozási aránnyal. Mindkét fertÅ‘zés veszélyt jelent a felnÅ‘tt kutyákra is.
MegelÅ‘zése: MegfelelÅ‘ minÅ‘ségű, élÅ‘sködÅ‘k (bolha, szúnyog, kullancs) elleni nyakörv, spot on vagy csepp, spray rendszeres használata, kiváltképp a nyári, tóparti fürdÅ‘zések, erdei kirándulások alkalmával.

KullancsfertÅ‘zések (babesiosis, lyme-kór)

Mindkét betegség kullancs által jut a kutya szervezetébe, súlyos, sokszor halálos tüneteket okozva az állatnak.
A babesiosis tünetei: Általában a kullancscsípés utáni egy hétben jelentkeznek, elÅ‘ször hirtelen, magas láz, levertség és étvágytalanság. Ezt követÅ‘en vérszegénység, barnásra színezÅ‘dött vizelet jelentkezik, ugyanis a vérélÅ‘sködÅ‘ a vörösvértestekben szaporodik. Ezt követÅ‘en a vérfesték a véráramba jut, ezáltal sárgaságot, sárga nyálkahártyákat okozva a veseelégtelenség tüneteit mutathatja. Ez sok ivással, vizelettel és hányással jár.
A lyme-kór tünetei: A csípés után hetekkel, akár hónapokkal késÅ‘bb is jelentkezhet, a bÅ‘relváltozás kutyáknál nem, csak embereknél jelentkezik. Láz nem, azonban gyakori hÅ‘emelkedés jellemzi, illetve a hátsó végtagok bénulása, sántaság. Gyakori az állapotingadozás, bágyadtság és étvágytalanság. MegelÅ‘zésük: Minden esetben megfelelÅ‘ minÅ‘ségű, élÅ‘sködÅ‘k elleni nyakörv, csepp, spot on vagy spray használata, illetve a megfelelÅ‘ vakcinázás!

Nagyon fontos, hogy ha bármelyik tünetet észleled kedvenceden, azonnal keresd fel az állatorvosodat! Jobb egy felesleges látogatás, mint egy elmulasztott kezelés. Ne próbáld meg az interneten olvasottak alapján diagnosztizálni és kezelni az állatot, hiszen a legjobb szándékú cikkek sem tudnak személyre szabott segítséget adni. Az állatorvosnak diplomája van ebbÅ‘l, Å‘ garantáltan tudni fogja, mi a jó a kutyádnak!

következő hír
előző hír

Hozzászólások:

Nincsenek hozzászólások!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
További hírek